Chronisch ziek zijn vraagt om chronisch optimisme ….

 

Functiebeperking en chronisch zieken gaan helaas hand in hand. Als je een bepaalde chronische ziekte hebt dan wordt je in de meeste gevallen erg beperkt in je doen en laten. De bijbehorende effecten of functiebeperking zijn geheel afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening.

Chronisch zieken hebben vaak een dusdanige functiebeperking dat er bepaalde dingen in de maatschappij zijn die zij niet meer kunnen volbrengen. Doordat het lichaam gewoon constant pijn heeft of omdat er dingen als vermoeidheid optreden is het werken of plezier hebben soms niet meer mogelijk. Het probleem is vaak dat ze in hun directe of indirecte omgeving tegen onbegrip aanlopen. Mensen zullen zeggen dat ook zij weleens moe zijn en dat je gewoon even een goede nachtrust moet hebben. Dit soort onbegrip komt helaas veel vaker voor dan je denkt en dat doet een zieke natuurlijk geen goed.

De dag door kunnen komen kost soms al een heleboel energie. Dat hoeft overigens niet alleen met lichamelijke ziektes te zijn. Want er zijn ook chronische aandoeningen die geestelijk zijn, waar je een functiebeperking door kunt krijgen. Denk hierbij aan een burn-out, een depressie, manisch depressief en meer.

Er zijn dagen dat het helemaal prima gaat en het net lijkt of iemand nergens last van heeft. Op andere momenten houdt iemand zich groot…chronisch optimisme.
Het maken van keuzes is ook vaak een opgave. Als er bepaalde dingen zijn die veel energie kosten dan zal dit misschien wel gaan, maar de volgende dag is alle energie weg. En dat kan dagen en soms zelfs weken duren voordat die energie weer terug is. Of het lichaam heeft last van enorm veel pijn. Lastige keuzes dus! Voor niet alle chronische ziektes is een medicijn, waardoor het beter gaat. Het is dan ook over het algemeen niet te genezen.

Ben jij, of ken jij, iemand met een chronisch ziekte? Kom dan eens langs voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik coach chronisch zieken om weer krachtig en energiek in het leven te komen te staan. Ik help ze om hun eigen grenzen te stellen en deze te bewaken, hun zelfvertrouwen te vergroten, hun doelen te stellen en deze te bereiken. Ik geef tips en tools om rust en balans te krijgen, leer energie te verdelen. Voel je welkom!

www.gezondheidscoachviolette.nl